MAAKAASU JA SEN KOMPONENTIT

 

Maakaasun eli luonnonkaasun sisältämiä yhdisteitä esiintyy usein sisäilmanäytteissä. Yhdisteiden lähde voi olla maaperässä tai rakennusmateriaalissa sen valmistukseen käytetyistä aineista.

 

Maakaasu on lähes suurimmaksi osaksi metaania (CH4). Sen lisäksi maakaasussa on myös muita orgaanisia yhdisteitä kuten etaania (C2H6), propaania (C3H8), 2-metyylipropaania (C4H10), butaania (C4H10), 2-metyylibutaania (C5H12), pentaania (C5H12) ja heksaania (C6H14). Edellä esitetyt yhdisteet, joilla on sama molekyylikaava, ovat toistensa rakenneisomeerejä niiden molekyylien rakanteiden erilaisuuden takia. Hiiliatomien määrä (molekyylin koko) ja yhdisteen kiehumispiste määrittävät, voiko yhdiste pidättyä VOC-analytiikassa käytettyyn keräysadsorbenttiin.

 

Tavanomaisessa VOC-analyysissä tai rakennusmateriaaliluokituksessa M1 VOC-analyysissä käytetty adsorbentti on Tenax. Analyysissä havaitaan ja tutkitaan yhdisteet väliltä C6 – C16 (n-heksaanista n-heksadekaaniin).  VVOC- ja VOC-analyysissä Ositum käyttää Tenaxin lisäksi kahta muuta eri adsorbenttia, jolloin keräysputkiin pidättyvät myös jopa vain kahta tai kolmea hiiliatomia (C2 /C3) sisältävät erittäin haihtuvat orgaaniset yhdisteet. Näihin kuuluvat myös useat maakaasun sisältämät komponentit.

 

Suurina pitoisuuksina maakaasun yhdisteet aiheuttavat ihmisissä oireilua, joka on hyvin samankaltaista kuin oireet, jotka tyypillisesti yhdistetään homeisiin; nenän tukkoisuus, aivastelu, silmien ja hengitysteiden ärsytys, väsymys, päänsärky, hengenahdistus, ihon punotus jne. 

 

Sisäilmatutkimuksen jälkeen on tärkeää selvittää yhdisteen lähde. Maakaasun sisältämien yhdisteiden lähde voi olla esimerkiksi maaperä tai rakennusmateriaali. Yksi mahdollisia ongelmia aiheuttava rakennusmateriaalityyppi ovat lämmöneristeet, jotka on valmistettu vaahdottamalla. Maaperä voidaan tutkia ns. huokoskaasunäytteellä ja materiaalien emissiot FLEC-menetelmällä. Materiaalinäytteen absoluuttisen pitoisuuden ymmärtäminen vaatii huomattavaa tilastollista tietoa, paljonko on paljon.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja