MIKROBILABORATORIO

  

Kosteus- ja mikrobivaurioita esiintyy suomalaisissa kodeissa ja työpaikoilla. Merkkejä rakenteen kosteusvauriosta voivat olla mm. tummat laikut, maalin tai muun pintamateriaalin irtoaminen, näkyvä homekasvusto tai tunkkainen haju.

Tyypillisiä homealtistuksen aiheuttamia oireita ovat jatkuvat hengitystietulehdukset, silmien ja limakalvojen ärsytysoireet, päänsärky ja väsymys. Myös kuumeilua ja niveloireita voi esiintyä. Vakavimpien asuntojen sisäilmaan liittyvien oireiden takaa paljastuu usein kosteus- tai mikrobivaurio.

 

Herkkyys homeille vaihtelee ihmisten välillä ja siksi vain osa altistuneista saa oireita. Homeita ja muita mikrobeja on elinympäristössämme jatkuvasti pieniä määriä. Kohonneet pitoisuudet kosteusvauriohomeita eivät kuitenkaan kuulu terveelliseen sisäilmaan. Tiettyjä homelajeja esiintyy tyypillisesti kosteusvauriokohteissa. Näitä kutsutaan ns. kosteusvaurioindikaattoreiksi. 

 

 

bbbb 

 

Viljelymenetelmät
 

Mikrobilaboratorio suorittaa viljelyanalyysejä ilma-, materiaali-, ja pintapyyhintänäytteistä käyttäen seuraavia menetelmiä:

 

- Rakennusmateriaalien laimennosviljely (akkreditoitu)

- Rakennusmateriaalien suoraviljely (akkreditoitu)

- Andersen-ilmanäytteiden viljely (akkreditoitu)

- Pintapyyhintänäytteiden viljely (akkreditoimaton)

 

Mikrobiviljelyn tulokset valmistuvat noin kahdessa viikossa. Omien tutkimustemme ohella analysoimme myös asiakkaiden toimittamia mikrobinäytteitä. Opastamme näytteenotossa ja lainaamme tarvittaessa näytteenottoon tarvittavia laitteita. Mikrobinäytteiden kohdalla näytteen toimittaminen laboratorioon mahdollisimman nopeasti on tärkeää. Tästä syystä näytteenotto kannattaa suorittaa siten, että näyte saadaan lähetettyä tai toimitettua laboratorioon mielellään jo samana päivänä. Näytteiden lähettämistä loppuviikosta tulee välttää, jotta näytteet eivät jää viikonlopun yli postiin tai lähettifirman toimitusjärjestelmään.

 

20170126_103227.jpg20170126_122337_RichtoneHDR.jpg

Analyyseistä voi tiedustella lisätietoja laboratoriosta:

 

Tuula Ojanen-Reuhs
FT, mikrobiologi
Puh. 044 537 9010

 

Mirka Tyni
Bioanalyytikko (AMK)
Puh. 044 537 9007

 

etunimi.sukunimi@ositum.fi

  


Ositum Oy:n mikrobiologian laboratorion Oulun toimipiste on akkreditoitu testauslaboratorio T261 (FINAS-akkreditointipalvelu, (SFS-EN ISO/IEC 17025:2005). Akkreditoinnin pätevyysalue kattaa ulko-, sisäilman ja rakennusmateriaalien homeiden, hiivojen, bakteerien ja aktinomykeettien pitoisuuden ja homeiden tunnistamisen.

 

Akkreditoiduilla mikrobianalyyseillä on myös Eviran hyväksyntä asumisterveystutkimuksiin.

 

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja